Hoe help je ze?

Kinderen | Hoe help je ze?

Vertellen aan de kinderen

Het nieuws dat ouders uit elkaar gaan heeft enorme impact op kinderen en veel kinderen zullen dat gesprek nooit meer vergeten. Het is daarom goed om van tevoren na te denken hoe u dit nieuws gaat brengen. Bereid dat gesprek ook voor. Het beste is om het nieuws samen en op een rustig moment aan uw kind te vertellen. Leg ook uit waarom jullie gaan scheiden, maar stem dat verhaal wel af met elkaar en op de leeftijd van uw kind. Geef uw kind in het gesprek ook ruimte voor vragen en emoties. Belangrijk is verder om te benadrukken dat uw kind niet de schuld is van de scheiding. Kinderen hebben behoefte aan zekerheid, als bepaalde dingen al duidelijk zijn (bijvoorbeeld wie wanneer uit huis gaat) dan is het goed uw kind dat te vertellen. Benadruk voor de kinderen ook wat er niet gaat veranderen.

 

Vertellen aan de omgeving

Het is ook goed om na te denken hoe de omgeving van uw kind, zoals de school, vriendjes en hun ouders, clubjes etc., wordt ingelicht. Het beste is om dat zelf te doen of samen met uw kind. Overleg met uw kind hoe de omgeving wordt ingelicht en stel daarbij de wens van uw kind centraal.

 

Tijdens en na de scheidingsprocedure

Eigenlijk is het volgende het belangrijkste:

  • Luister goed naar uw kind en geef uw kind ruimte om vragen te stellen en emoties te tonen. Stel zelf af en toe vragen om te peilen hoe het met uw kind gaat. Hou de vinger aan de pols;
  • Probeer geen ruzie te maken met uw ex-partner waar uw kind bij is;
  • Laat uw kind geen kant kiezen, vertel geen slechte dingen over uw ex-partner en geef uw kind de ruimte om zowel van u als van uw ex-partner te kunnen houden;
  • Geef uw kind de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie, probeer zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen en geef uw kind het gevoel dat alles goed geregeld zal worden.

 

Tips!

Er zijn veel boeken geschreven voor gescheiden ouders en hun kinderen. Veel van die boeken kunt u lenen in de bibliotheek. Ik raad u aan een of meerdere boeken in huis te halen. Op mijn kantoor heb ik een aantal boeken liggen die u kunt inkijken.

 

Heeft u liever informatie via internet? Kijk dan op de website van Villa Pinedo (www.villapinedo.nl). Villa Pinedo is een organisatie speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Op de website worden zowel aan ouders als aan kinderen veel tips gegeven. Er is een forum en voor de wat oudere kinderen is er ook een buddyproject.

 

Er zijn diverse laagdrempelige hulpprogramma’s, voor kinderen. Voorbeelden hiervan zijn KIES (www.kiesvoorhetkind.nl), het interventieprogramma Dappere Dino’s (aangeboden door gemeenten) en !Jes (www.jijenscheiden.nl). Ook zijn er diverse kindercoaches die uw kind goed kunnen helpen.

 

Het belang van uw kind stel ik bij een scheiding altijd centraal. Loopt u ergens tegenaan of heeft u vragen? Neem dan contact met mij op. Samen zoeken wij dan een goede en passende oplossing!