co-ouderschap

Co-ouderschap: wat zijn de rechten en plichten?

Als u gaat scheiden van uw partner en u heeft samen kinderen dan is het mogelijk om de zorg voor de kinderen gelijk te verdelen. We noemen dit co-ouderschap. De kinderen zien hun ouders hierdoor ongeveer evenveel.

Tegenwoordig wordt er vaak voor co-ouderschap gekozen. Een co-ouderschap is alleen aan te raden indien de ouders nog goed met elkaar overweg kunnen. De ouders zullen elkaar namelijk vaak tegenkomen en zullen vaak moeten overleggen. Zoals bij elke omgangsregeling heeft u bij een co-ouderschap rechten en plichten. Ik vertel u er graag meer over.

Afspraken maken in ouderschapsplan

Bij een co-ouderschap maakt u samen afspraken in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is verplicht wanneer u uit elkaar gaat en minderjarige kinderen heeft. Dit geldt ook voor ouders die niet met elkaar getrouwd zijn of geen geregistreerd partners zijn, maar wel gezamenlijk gezag over de kinderen hebben.

In het ouderschapsplan bepaalt u samen uw rechten en plichten. Hierover is niets wettelijks vastgelegd. Aangezien u beiden verantwoordelijk bent voor de zorg en opvoeding van de kinderen is het bij een co-ouderschap raadzaam dit zo eerlijk mogelijk te verdelen. Daarnaast is het verstandig om een gedetailleerd ouderschapsplan te maken met informatie over de zorg en opvoeding, wie er brengt en/of haalt, zakgeld, opvattingen over straffen et cetera.

U kunt beter te veel vastleggen dan te weinig. U voorkomt daarmee misverstanden en conflicten. Bovendien heeft u dan altijd iets om op terug te vallen indien het even wat minder gaat tussen u en uw partner.

Voorwaarden co-ouderschap

Bij co-ouderschap zult u uw ex-partner regelmatig te zien en te spreken krijgen. Een goede ouderschapsrelatie met wederzijds respect is daarom een belangrijke voorwaarde om tot succesvol co-ouderschap te komen.

Daarnaast is het noodzakelijk dat u en uw ex-partner niet te ver uit elkaar wonen. De kinderen wonen na de scheiding namelijk op twee adressen en de reisafstand moet zowel voor uzelf als voor de kinderen praktisch blijven.

Co-ouderschap en alimentatie

Bij co-ouderschap kan er nog steeds sprake zijn van kinderalimentatie. Ook al verdeelt u de zorg en opvoeding gelijkmatig. Degene met het hoogste inkomen zal de kinderalimentatie dan moeten betalen. De hoogte van de kinderalimentatie kunt u door een advocaat laten berekenen en kunt u vervolgens in het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant vastleggen. Uiteraard kunt u ook een ander bedrag overeenkomen. Lukt het niet om in onderling overleg afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie te maken, dan kan de rechter dit bepalen.

Afspraken over de alimentatie kunt u bij een echtscheiding eventueel ook vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Dit is een rechtsgeldig document met afspraken over de scheiding dat wordt bekrachtigd door de rechter. Het ouderschapsplan wordt hierin opgenomen. Deze documenten samen horen bij het verzoekschrift tot echtscheiding. Een echtscheidingsadvocaat kan u helpen met het opstellen van de documenten.

Gezamenlijke rekening

Bij co-ouderschap wordt vaak gekozen voor een gezamenlijke kinderrekening. Op deze rekening wordt onder andere de kinderbijslag en een afgesproken maandelijks bedrag door u en uw ex-partner gestort. Het bedrag dat gestort wordt hangt af van de draagkracht van de ouder. Veel ouders die een co-ouderschap zijn overeengekomen vinden dit een prettig alternatief voor kinderalimentatie. Ook hierbij is het belangrijk dat duidelijke afspraken worden opgenomen in het ouderschapsplan.

Echtscheidingsadvocaat Utrecht

Gaat u scheiden en heeft u samen kinderen? En bent u op zoek naar een ervaren echtscheidingsadvocaat? Scheidingsadvocaat Jessica Maats helpt u graag.

Het belang van uw kind stel ik bij een scheiding altijd centraal. Ik kan u daarnaast ondersteunen gedurende de gehele scheidingsprocedure en bij het opstellen van uw convenant en het ouderschapsplan.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.