Scheiden zonder ruzie

Echtscheiding zonder ruzie: 5 tips

Het stranden van een huwelijk roept meestal heftige emoties op. Deze emoties zijn onderdeel van het verwerkingsproces van een echtscheiding. Hoe pijnlijk het ook is, het hoort erbij. Gevoelens van boosheid kan bij beide of een van de partners optreden. Hierdoor kunnen heftige ruzies ontstaan die uiteindelijk tot niks positiefs leiden. Bovendien zijn ruziënde ouders schadelijk voor een kind.

Hoewel het toelaten van emoties na een scheiding dus nodig is voor het verwerkingsproces, wilt u ruzie juist zoveel mogelijk voorkomen. Scheiden zonder ruzie is niet altijd gemakkelijk, maar zeker wel mogelijk.

Scheiden zonder ruzie: 5 tips

Wij hebben 5 tips opgesteld die u kunnen helpen bij het voorkomen van ruzie of rustig afhandelen en verwerken van uw scheiding.

Tip 1. Verwerk uw emoties zonder uw partner

Zoals net al benoemd, emoties horen erbij en dient u daarom toe te laten. Probeer ze alleen zoveel mogelijk van uw ex-partner vandaan te houden. Ga dus geen gesprekken aan als u heftige emoties voelt opkomen. Verwerk uw emoties door uit te huilen bij vrienden of familie.

Het kan ook helpen om dingen van u af te schrijven, te gaan sporten of leuke dingen te ondernemen. Uw hoofd zal hier zeker in het begin niet altijd naar staan, maar door leuke dingen te ondernemen zult u zien dat negatieve emoties beginnen af te nemen. Als u veel psychische klachten ervaart is het verstandig om professionele hulp in te schakelen, zoals een psycholoog of coach.

Tip 2. Zorg voor een goede communicatie

Omdat er veel geregeld moet worden bij een scheiding, moet er ook veel besproken worden. Effectieve communicatie houdt in dat er rustig en met respect met elkaar gesproken wordt. Probeer dingen niet op uzelf te betrekken en wees bereid ook echt naar de ander te luisteren. Het stellen van vragen in plaats van oordelen en verwijten uiten roept minder weerstand op.

Tip 3. Houd rekening met de verwerkingsfase van uw partner

Een echtscheiding verwerken verloopt in verschillende fases. Het kan daarom goed zijn dat de ene partner in een andere verwerkingsfase zit dan de ander. Degene die besloten heeft er een punt achter te zetten heeft namelijk vaak al een deel verwerkt. Voor de ander, die er wellicht mee ‘overvallen’ wordt, kan het nieuws dan als een enorme klap aankomen.

Om ruzies te voorkomen is het belangrijk hier bewust van te zijn en hier rekening mee te houden. Als een van de twee in een heftige fase van boosheid verkeert, is het bijvoorbeeld beter om nog geen harde afspraken te maken. Geef elkaar in dat geval even de tijd en ruimte. Scheiden kost nou eenmaal tijd en vergt geduld. Neem deze tijd daarom ook voor de verwerking en voor het maken van belangrijke beslissingen.

Tip 4. Schakel in een vroeg stadium al een advocaat in

Bij elke echtscheiding is een advocaat nodig, omdat deze het verzoek tot echtscheiding bij de rechter indient. Als partners besluiten te scheiden moet er ineens van alles geregeld worden en over belangrijke gevolgen nagedacht worden. Dit levert natuurlijk spanningen op die tot ruzie kunnen leiden.

Door in een vroeg stadium een advocaat in te schakelen die u precies vertelt wat er allemaal geregeld moet worden kan dit voorkomen worden. De advocaat zal u helpen alles zo soepel mogelijk te laten verlopen en helpt met het maken van de nodige afspraken. Let bij het kiezen van een echtscheidingsadvocaat erop dat deze gespecialiseerd is in familierecht.

Tip 5. Kies voor gezamenlijke begeleiding

Het inschakelen van gezamenlijke begeleiding, zoals een goede mediator of een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat, kan helpen om zonder nare ruzies tot goede afspraken te komen. Met een gezamenlijke advocaat komt u niet tegenover elkaar te staan wat wel het geval is indien u allebei een eigen advocaat neemt. Beiden belangen worden behartigd. Daarmee worden afspraken gemaakt waarin u en uw ex-partner zich beide kunnen vinden.

Een gezamenlijke advocaat bespaart bovendien kosten. Een mediator biedt naast juridische ook emotionele ondersteuning.

Scheidingsadvocaat inschakelen

Gaat u scheiden en heeft u daarover vragen of wilt u een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsgesprek? Neem dan contact op! De ervaren advocaten van De Scheidingsadvocaat staan u graag bij. Krijg persoonlijke begeleiding van onze Utrechtse echtscheidingsadvocaten.