Scheiden met een koophuis: alles wat u moet weten

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, met name als u een koophuis deelt. Bij een scheiding moeten er veel zaken worden geregeld, waaronder de verdeling van het koophuis en de hypotheek. Het is belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we stap voor stap wat er komt kijken bij een scheiding met een koophuis en geven we advies en tips om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Stap 1: Eigenaarschap van de woning

De eerste stap bij het scheiden met een koophuis is om te bepalen wie de eigenaar is van de woning. Als één van beiden de volledige eigenaar is, is het verdelen van de woning makkelijker. In dat geval hoeft er niets verdeeld te worden. Als u samen eigenaar bent, moet de woning wel verdeeld worden. Dit kan op verschillende manieren, zoals het uitkopen van de partner of het verkopen van de woning.

Stap 2: Huidige hypotheeksituatie

Bij het verdelen van een koophuis is het belangrijk om de huidige hypotheeksituatie in kaart te brengen. Zet hiervoor de belangrijkste informatie op een rijtje, zoals:

  • Wat voor soort hypotheek rust er op het huis?
  • Hoeveel staat er nog open aan hypotheekschuld?
  • Bezit u beiden de helft van de hypotheekschuld, of is de verdeling anders?
  • Welke verzekeringen lopen er?

Het is belangrijk om alle financiële aspecten van de hypotheek in kaart te brengen voordat u verdere stappen onderneemt.

Stap 3: Vaststellen woningwaarde

Als u besluit om de woning te verkopen of de één wil de ander uitkopen, dan is het belangrijk om de woningwaarde vast te stellen. Dit kan gedaan worden door een taxateur in te schakelen voor een nieuwe taxatie, of door de meest recente WOZ-waarde te gebruiken. Door de woningwaarde te vergelijken met de hypotheekschuld, kun je bepalen of er sprake is van overwaarde of onderwaarde.

Stap 4: Keuzes maken voor de toekomst

Bij deze stap moet u beslissen wat er met het koophuis gaat gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. Eén partner blijft in het huis wonen en koopt de ander uit. Als één van beiden graag in het huis wil blijven wonen, kan deze partner de ander uitkopen. Dit betekent dat de partner die in het huis blijft, de helft van de overwaarde of onderwaarde aan de ander moet betalen. 
  2. Het huis wordt verkocht en de opbrengst wordt verdeeld. Als u beiden besluit om het huis te verkopen, moeten jullie de opbrengst van de verkoop verdelen. Eerst wordt de hypotheekschuld afbetaald, en daarna wordt de rest van het geld gelijkmatig verdeeld. 
  3. Beiden blijven eigenaar van de woning. Als u beiden eigenaar wilt blijven, kan er afgesproken worden wie er in het huis blijft wonen en wie de hypotheek betaalt. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een echtscheidingsconvenant.

Extra opties en aandachtspunten

Optie 1: Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als er een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op het huis rust, dan kan het NHG-fonds mogelijk de hypotheekschuld overnemen na de verkoop van het huis. Hierdoor ontstaat er een nieuwe schuld bij het NHG-fonds, waarvoor onder bepaalde voorwaarden kwijtschelding kan worden verleend.

Optie 2: Scheiden met kinderen en een koophuis

Als u kinderen heeft en gaat scheiden, kan het behouden van het vertrouwde huis belangrijk zijn voor de kinderen. In dat geval kan het een optie zijn dat de ouder die de meeste zorgtaken op zich neemt, in het huis blijft wonen. Het is belangrijk om de belangen van de kinderen voorop te stellen en hierover goede afspraken te maken.

Optie 3: Advies van een echtscheidingsadvocaat

Het is altijd verstandig om advies in te winnen van een echtscheidingsadvocaat of mediator wanneer u gaat scheiden met een koophuis. Zij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuzes en het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Let er wel op dat u kiest voor een advocaat met vaste prijzen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Conclusie

Een scheiding met een koophuis brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste keuzes te maken. Breng de eigendomssituatie en hypotheeksituatie in kaart, bepaal de woningwaarde en maak afspraken over de verdeling van het huis. Vergeet niet om de belangen van de kinderen voorop te stellen en indien nodig advies in te winnen van een professional. Met de juiste begeleiding en goede afspraken kunt u het proces van scheiden met een koophuis zo soepel mogelijk laten verlopen.

Scheidingsadvocaat met vaste prijzen

De advocaten van De Scheidingsadvocaat zijn ervaren en betrokken familierechtadvocaten die u goed kunnen ondersteunen bij familierechtprocedures.

Heeft uw (ex)partner een besluit gemaakt zonder de benodigde toestemming? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.