alimentatie

Alimentatie bepalen? 3 tips voor het maken van goede afspraken

Wilt u op een goede manier zonder conflicten van uw partner scheiden? Dan is het belangrijk dat u heldere afspraken maakt over de financiën.

In het bijzonder over eventuele alimentatie. Wanneer u goede afspraken maakt, eventueel onder begeleiding van een mediator of echtscheidingsadvocaat, kan dit een nare ervaring bij de rechtbank voorkomen.

De afspraken over alimentatie legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Er zijn verschillende voorwaarden en mogelijkheden bij het vastleggen van de alimentatie.

Belangrijk is dat u open en eerlijk bent tegen elkaar. Ook wanneer de afspraken zijn gemaakt en uw scheiding is afgerond, kan het nodig zijn om samen over de financiën te overleggen. We geven u 3 tips om hier goed me om te gaan!

1. U bepaalt zelf of u alimentatieafspraken maakt

Besef dat het afstemmen van alimentatie een overeenkomst tussen jullie beiden is. De partner met de minste draagkracht, wie dus het meest benadeeld wordt met een scheiding, heeft het meest baat bij het opstellen van alimentatieafspraken.

Het kan zijn dat u recht op partneralimentatie heeft. Uw partner heeft dan de plicht dit af te dragen. Wanneer u niet van het recht gebruik wilt maken, heeft uw partner ook geen plicht om alimentatie af te dragen. Wanneer u samen tot een goede afspraak komt, is het niet verplicht een alimentatieregeling te treffen.

2. Betrek een mediator of neutrale partij

Heeft u afspraken gemaakt of bent u van plan afspraken te maken over de financiën en alimentatie bij een scheiding? Bedenk of u hier een derde partij bij wilt betrekken. Met derde persoon als bemiddelaar kunt u mogelijk makkelijker afspraken maken.

Wanneer u kiest voor een mediator of echtscheidingsadvocaat als neutrale partij, heeft u direct een bemiddelaar met verstand van zaken.

De advocaten van De Echtscheidingsadvocaat hebben veel ervaring met het begeleiden van echtscheidingen en het bepalen van alimentatie. Wij kunnen u helpen met het maken van afspraken, die worden opgenomen in het scheidingsconvenant.

3. Kijk vooruit en plan de financiën

Bij het maken van afspraken is het belangrijk om niet alleen naar de gezamenlijke bezittingen en geschiedenis te kijken, maar ook naar de toekomst.

Bijvoorbeeld in het bepalen van de kinderalimentatie: wellicht dat jullie kind nu nog bij 1 van de ouders gaat wonen, maar na een tijdje toch onder co-ouderschap afwisselt tussen de woningen. Dit heeft gevolgen voor de financiën en dus voor de te maken afspraken.

Ook het vooruitzicht op extra werk en groei in inkomen kan meegenomen bij het plannen van de alimentatieregeling. Uiteraard is de werkelijke uitkomst afhankelijk van verschillende factoren, en is niet alles te voorspellen.

Het is ook mogelijk een alimentatieregeling aan te passen. U kunt hiervoor een herberekening maken. Dit dient u in als verzoek bij de rechtbank, met hulp van een advocaat.

Wanneer men zich niet aan de afspraken houdt

Het is verstandig om ook al tijdens de scheiding afspraken te maken over mogelijke consequenties bij het overtreden van die afspraken. Het kan vervelende gevolgen hebben wanneer de alimentatieplichtige niet aan de afspraken voldoet.

Een alimentatieplicht is af te dwingen, echter: in sommige gevallen gaan andere plichten voor. Zo is alimentatie niet preferent aan het aflossen van schulden. Het niet betalen van alimentatie kan dus tot lastige discussies leiden. Het is goed om ook in een dergelijke situatie de bijstand van een scheidingsadvocaat in te schakelen.

De Echtscheidingsadvocaat

Gaat u scheiden en wilt u hulp bij het afwikkelen van de scheiding? Dan is het verstandig om tijdig een ervaren echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Deze staat u bij gedurende het gehele scheidingsproces, waaronder juridische kwesties met betrekking tot de verdeling van bezittingen, waaronder de woning.

De ervaren advocaten van de Scheidingsadvocaat helpen u graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.