10 mei Erfenis na of tijdens scheiding: waar heb ik recht op?
Tijdens een echtscheidingsprocedure moet er veel geregeld worden. Denk daarbij aan het verdelen van de inboedel, het opstellen van een echtscheidingsplan, het maken van afspraken over alimentatie of het opstellen van een ouderschapsplan.
Ook financieel heeft een echtscheiding gevolgen: u heeft een ander uitgavepatroon, u moet financiële lasten voortaan alleen dragen en wellicht bent u bent bezig om nieuw onderdak te vinden.
Een erfenis tijdens de echtscheiding
Het overlijden van een dierbare in deze moeilijke periode kan emotioneel een zware last zijn. Ook op financieel gebied kan dit gevolgen hebben: namelijk wanneer u erfgenaam bent.
Het kan voorkomen dat u tijdens een echtscheidingsprocedure recht heeft op een (deel van) een erfenis. Als u al bezig met de echtscheiding, moet u de erfenis dan alsnog delen met uw (ex)partner? We vertellen u er meer over in dit blog.
Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.
Erfenis delen met ex-partner
Om te bepalen of u uw erfenis moet delen met uw (ex-)partner, is het belangrijk om te kijken naar de voorwaarden waaronder u getrouwd bent.
Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd en heeft u niet gekozen voor trouw in beperkte gemeenschap van goederen? Dan bent u automatisch getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw (ex-)partner samen zijn. Dit geldt dus ook voor erfenissen. U moet dan uw erfenis alsnog delen.
Per 1 januari 2018 geldt automatisch dat u trouwt onder voorwaarden van beperkte gemeenschap van goederen: u en uw (ex-)partner zijn verantwoordelijk voor alle bezittingen en schulden voor en tijdens het huwelijk van u en uw (ex-)partner samen. Dit geldt niet voor schulden en bezittingen van u of uw (ex-)partner apart voor het huwelijk.
Erfenissen vallen hier dus niet onder. Dat betekent dat u uw erfenis niet hoeft te delen met uw (ex-)partner, ook niet tijdens het huwelijk.
Recht op erfenis schoonouders na scheiding
Het kan dus zo zijn dat u recht heeft op de erfenis van bijvoorbeeld uw schoonouders. Dit is afhankelijk of u getrouwd bent onder algehele gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen.
Daarnaast kunnen erflaters in een testament vast laten leggen dat hun erfenis geen deel uit zal maken van de gemeenschappelijke boedel, door middel van een uitsluitingsclausule. Stel dat de ouders van uw (ex-)partner dit hebben laten doen, en u bent in algehele gemeenschap van goederen getrouwd, dan hoeft uw (ex-)partner de erfenis alsnog niet met u te delen.
Hulp bij uw scheiding
Heeft u vragen over het afwikkelen van een scheiding? De familierechtadvocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Wist u dat wij transparante vaste prijzen hanteren voor onze dienstverlening?
Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95. Krijg juridisch advies van onze echtscheidingsadvocaat in Utrecht.