hoofdelijk-aansprakelijk

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij een scheiding

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid? Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat je persoonlijk aangesproken kan worden om de verplichting na te komen, ook als er anderen medeaansprakelijk zijn.

Een schuldeiser kan een hoofdelijk aansprakelijke dus verantwoordelijk houden voor de gehele schuld, ook als er meerdere aansprakelijke zijn.

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij een scheiding

Stel: je koopt samen met je partner een huis. Je sluit samen een hypotheek af, en bent samen hoofdelijk aansprakelijk voor het aflossen van de hypotheekschuld. Dit betekent dus dat je allebei verantwoordelijk bent voor de schuld, ook wanneer je niet meer in het huis woont.

De hypotheekschuld kan dus op jou worden verhaald als je ex zijn of haar verplichtingen niet nakomt. Als jullie uit elkaar gaan en één van jullie in het huis blijft wonen, is het belangrijk dat de ander ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Wat als mijn (ex)-partner de hypotheek niet betaalt?

Tijdens een scheiding blijven jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek, totdat dit officieel is aangepast. Dit moet veranderen de notariële akte en in de hypotheekakte. Tot het moment dat dit officieel is veranderd, zijn beide ex-partners aansprakelijk voor de maandlasten.

Wanneer een van de partners in het huis blijft wonen en de ander vertrekt, is het dus belangrijk dat u afspraken maakt én dat deze worden nagekomen. Als de aansprakelijkheid niet goed geregeld wordt en een van beiden de kosten niet betaalt, is de ander er ook aansprakelijk voor.

Als het wel goed is vastgelegd, krijgt een van de twee ex-partners ‘ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid’ en liggen de maandlasten vanaf dat moment bij de andere ex-partner.

Hoe regel je dit?

De verdeling van de schulden bij de echtscheiding leg je vast in het echtscheidingsconvenant. Ook het ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ leg je ook vast in het echtscheidingsconvenant.

De schuldeiser (zoals de hypotheekbank) moet wel akkoord gaan met de verdeling van de schuld, zoals in het echtscheidingsconvenant wordt voorgesteld.

Schakel advies in van een ervaren echtscheidingsadvocaat

Voor het voltrekken van een scheiding is altijd een advocaat nodig. Wanneer u gaat scheiden, kunt u niet zonder de hulp van een professional.

De Scheidingsadvocaat biedt u de juiste hulp met een ervaren familierechtadvocaat, die u kan bijstaan in het voltrekken van uw scheiding met subsidie. Neem direct met ons op via ons  contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95 .