scheiden-als-ondernemer

Scheiden als ondernemer: waar let je op?

Gaat u scheiden en bent u ondernemer? Dan moet er veel geregeld worden. Een scheiding is vaak al onprettig, maar een scheiding als ondernemer bevat vaak extra fiscale en financiële haken en ogen. Schakel dus direct de hulp in van een echtscheidingsspecialist.

Scheiden als ondernemer

De gevolgen van een scheiding voor uw onderneming zijn afhankelijk van uw huwelijksvorm. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan valt het bedrijf ook onder het gemeenschappelijke bezit.

Wanneer u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, dan kunt u uw bedrijf beschermen. Dit heeft meerdere voordelen: naast de problemen bij een scheiding zorgen de huwelijkse voorwaarden er ook voor dat uw partner bij schulden in het bedrijf niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Het is dus aan te raden om bij het opstarten van een bedrijf te zorgen dat u huwelijkse voorwaarden op laat maken bij een notaris.

Onderneming en gemeenschap van goederen

Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd en gaat u scheiden? Het bedrijf valt dan ook onder de verdeling. De waarde van de onderneming zult u moeten delen met uw ex-partner.

In goed overleg kunt u vaak overeenstemmen dat u uw ex-partner uitkoopt, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een scheidingsadvocaat kan helpen met het veiligstellen van uw vermogen.

Uw ex-partner kan het scheiden of zelfs het voortbestaan van uw bedrijf op deze manier zwaar bemoeilijken. En dat terwijl u toch minstens 1 gemeenschappelijk belang heeft: het gemeenschappelijke bedrijf.

Situatie in kaart brengen

Net als bij de overige onderdelen van de boedelscheiding, start het scheiden als ondernemer met het inventariseren. Bij het scheiden met een eigen bedrijf doe je dit vaak samen met een expert. Een expert helpt je met het berekenen van een juiste waardebepaling.

Zeker tijdens de huidige coronacrisis of bij sectoren waar economische instabiliteit (tijdelijk) speelt, is het soms lastig een bedrijf de juiste waardering te geven.

Alimentatieplicht

Een eigen bedrijf dat deel uitmaakt van de gemeenschap van goederen heeft ook invloed op een eventuele alimentatieplicht. Het berekenen van de alimentatie gaat op basis van behoefte en draagkracht.

De waarde van een bedrijf en mogelijke inkomsten die daarmee gemoeid zijn, hebben ook invloed op het bepalen van de draagkracht.

Schakel advies in van een ervaren echtscheidingsadvocaat

Voor het voltrekken van een scheiding is altijd een advocaat nodig. Wanneer u als ondernemer gaat scheiden, kunt u niet zonder de hulp van een professional.

De Scheidingsadvocaat biedt u de juiste hulp met een ervaren familierechtadvocaat, die u kan bijstaan in het voltrekken van uw scheiding. Neem direct contact met ons op.