Scheiden en op hetzelfde adres wonen, kan dat?

De meeste (ex)-partners starten direct na -of al tijdens- de scheiding met het zoeken naar een eigen woonruimte. Helaas is het soms lastig een geschikte woning te vinden. Ook kan het voorkomen dat stellen besluiten om af te zien van de huwelijkse voorwaarden, maar toch samen willen blijven wonen.

Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Waarom samen blijven wonen? 

Vaak zie je dat partners die niet zeker weten of een scheiding de juiste keuze is lang bij elkaar blijven wonen. Het gaat dan om scheidingen die goed verlopen en waarbij de partners nog goed contact bij elkaar hebben. Ook zijn het vaak partners die omwille van de kinderen besluiten om in hetzelfde huis te blijven wonen zodat ze allebei, als vanouds, voor de kinderen kunnen zorgen.

Naast de emotionele gevolgen heeft deze beslissing echter ook de nodige gevolgen voor je financiële situatie.

Wanneer u overweegt om samen te blijven wonen na de scheiding, is het verstandig om naar een hypotheekadviseur te stappen. Er is namelijk een aantal financiële en fiscale stukken die u op het eerste oog niet ziet bij de verkoop van het gezamenlijke koophuis.

Nadelen samenwonen na de scheiding 

Vanaf het moment dat u gaat scheiden, bent u niet meer financieel afhankelijk van elkaar en neemt u eigen verantwoordelijkheid over uw administratie en financiën. Indien u na de scheiding samen blijft wonen, blijft u wel toeslagpartners van elkaar. Zo heeft u doorgaans minder recht op toeslagen.

​​Het kan bijvoorbeeld zijn dat één van de partners veel verdient en de ander niet. Door dan financieel onafhankelijk van elkaar te worden maar wel bij elkaar te blijven wonen, zou de minstverdienende partner het financieel aanzienlijk moeilijker kunnen krijgen. Deze partner zou zonder het samenwonen misschien wel recht hebben op bepaalde toeslagen, terwijl hij of zij daar in deze situatie geen aanspraak op maakt.

Huwelijkse voorwaarden veranderen 

Heeft u besloten om te gaan scheiden omdat u financieel onafhankelijk van elkaar wilt zijn, maar wilt u toch bij elkaar blijven wonen? Dan zijn er misschien nog andere opties. Zo kunt u ervoor kiezen om het huwelijk te veranderen en huwelijkse voorwaarden op te stellen zonder meteen van elkaar te scheiden. Om dit te regelen moet u een afspraak maken met de notaris en voorkomt u in ieder geval voorlopig ook nog eens de gehele echtscheidingsprocedure.

Hulp bij uw scheiding

Heeft u vragen over het afwikkelen van een scheiding? De familierechtadvocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Wist u dat wij transparante vaste prijzen hanteren voor onze dienstverlening?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.