Scheiden en toeslagen: wat moet ik regelen?

Een scheiding gaat doorgaans gepaard met financiële gevolgen en heeft daardoor effect op het wel of geen recht hebben op toeslagen. Toeslagen zijn financiële bijdragen om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Door de nieuwe financiële situatie heeft u na de scheiding mogelijk meer recht op toeslagen dan ervoor. Zeker als u kinderen heeft en deze bij u staan ingeschreven.

Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Wanneer toeslagen aanvragen? 

Sommige toeslagen kunt u tijdens het scheidingsproces al aanvragen en sommige toeslagen kunt u pas na de scheiding aanvragen. Belastingtechnisch kan dit zo geregeld zijn, maar het kan ook goed mogelijk zijn dat u nog onvoldoende zicht heeft op uw financiële situatie na de scheiding. Soms wordt pas duidelijk of u recht op toeslagen heeft wanneer na de scheiding alles verder al geregeld is.

Dit zijn de mogelijke toeslagen waar u aanspraak op kunt maken:

Kinderopvangtoeslag

U komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag wanneer u en uw partner allebei werken. Indien u alleenstaand bent, geldt ook dat u werk moet hebben. Als u een toeslagpartner heeft, moet diegene ook werken.

Kindgebonden budget

Het bedrag dat u of uw ex-partner ontvangt aan kindgebonden budget hangt af van een aantal dingen, waaronder het gezamenlijk toetsingsinkomen, het aantal kinderen dat aan de voorwaarden voldoet en de leeftijd van de kinderen. De Belastingdienst kan het kindgebonden budget niet over beide ouders verdelen. Enkel de aanvrager van de kinderbijslag ontvangt het kindgebonden budget. Indien het kind even vaak bij beide ouders verblijft, moet u de verdeling van het kindgebonden budget onderling zelf regelen. Het bedrag wordt jaarlijks door het ministerie aangepast.

Huurtoeslag

Als u en uw (ex-)partner niet meer bij elkaar wonen, maar de scheiding nog niet rond is, kunt u al wel aanspraak maken op huurtoeslag. Hiervoor geldt in ieder geval dat u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. U kunt dan huurtoeslag aanvragen aan het begin van de nieuwe maand.

Zorgtoeslag

U kunt de zorgtoeslag pas regelen nadat u de scheiding officieel rond heeft. De Belastingdienst zal op basis van uw gegevens namelijk een berekening doen. Hiervoor heeft de Belastingdienst de aanvraagdatum van uw officiële scheidingsaanvraag nodig.

Hulp bij uw scheiding

Heeft u vragen over het afwikkelen van een scheiding? De familierechtadvocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Wist u dat wij transparante vaste prijzen hanteren voor onze dienstverlening?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.