scheiding-tafel-bed

Welke voordelen biedt scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed is een minder bekende en gekozen vorm om van uw partner te scheiden dan een gewone echtscheiding. Voor de wet blijft u bij scheiden van tafel en bed namelijk gewoon getrouwd.

3 mogelijke voordelen

Toch kan scheiden van tafel en bed in bepaalde situaties een betere keuze zijn dan een gebruikelijke echtscheiding. Ik leg u meer uit over de voordelen van scheiden van tafel en bed in deze blog.

1. Voor de wet nog steeds getrouwd

Ik benoemde het zojuist al; voor de wet blijft u bij scheiden van tafel en bed gewoon getrouwd. Voor sommige mensen met een bepaalde geloofsovertuiging waarin scheiden een taboe is, kan dit een groot voordeel zijn. U huwelijk blijft namelijk gewoon in stand terwijl u wel gescheiden van elkaar kunt gaan wonen.

Let op: Omdat u volgens de wet nog steeds getrouwd bent is het niet mogelijk om een ander huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan. U kunt er wel voor kiezen om met iemand anders te gaan samenwonen.

2. Financieel aantrekkelijk

Scheiden van tafel en bed kan financieel aantrekkelijk zijn. Een huwelijk dat is aangegaan in gemeenschap van goederen, wordt dan namelijk omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Na de scheiding van tafel en bed hebben jullie dus beiden eigen vermogen, inkomen en schulden. Dit kan bijvoorbeeld een voordeel zijn als u of uw partner een eigen bedrijf gaat opstarten waarvoor grote leningen afgesloten moeten worden. De andere partij is dan niet langer financieel verantwoordelijk voor deze gemaakte schulden.

Daarnaast kan scheiden van tafel en bed behoorlijke fiscale voordelen opleveren. Een echtscheidingsadvocaat kan u hier meer over vertellen.

3. Verzoening is gemakkelijker

Een scheiding van tafel en bed kan relatief gemakkelijk weer ongedaan gemaakt worden via de rechter. Als u en uw partner het mogelijk achten dat jullie in de toekomst weer samen komen, dan kan scheiden van tafel en bed een goede tussenoplossing zijn. Het komt dan ook geregeld voor dat partners na een periode van rust via een scheiding van tafel en bed weer besluiten met elkaar verder te gaan. Jullie kunnen in deze periode natuurlijk ook besluiten om een ‘echte’ echtscheiding aan te vragen.

Scheiding van tafel en bed en kinderen?

Hoewel je bij een scheiding van tafel en bed volgens de wet getrouwd blijft, vertoont de procedure veel overeenkomsten met een gewone scheiding. Zo ook als er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Net als bij een gewone scheiding moet er dan namelijk een ouderschapsplan worden opgesteld. Hierin staat afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken.

Lees ook: 5 nuttige tips om het ouderschapsplan op te stellen.

Echtscheidingsadvocaat met vaste prijzen

De advocaten die zijn aangesloten bij De Scheidingsadvocaat zijn allen ervaren en betrokken familierechtadvocaten die u goed kunnen ondersteunen bij familierechtprocedures.

Bent u op zoek naar een echtscheidingsadvocaat in Utrecht voor een echtscheiding of scheiding van tafel of bed? Of heeft u hulp nodig met het opstellen van het ouderschapsplan? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie.