Echtscheiding met spoed afhandelen: kan dat?

Wanneer u zo spoedig mogelijk wil scheiden, kan dat alleen als u met uw echtgenoot overeenstemming heeft over de te maken afspraken. U blijft vervolgens afhankelijk van de rechtbank voor het voltrekken van de scheiding. Een ‘echte’ spoedscheiding bestaat dus niet.

Echtscheiding met spoed

In het algemeen is het niet verstandig om met spoed te willen scheiden. Tijdens een echtscheiding maakt u belangrijke beslissingen en afspraken, waar u nog lange tijd gevolgen van ondervindt. Het is dus van belang hier weloverwogen mee bezig te zijn, en geen overhaaste beslissingen te nemen.

Uiteraard is het wel mogelijk de procedure zo spoedig mogelijk te doorlopen. U heeft geen baat bij een lange echtscheidingsprocedure, zeker wanneer u alles in overeenstemming met uw echtgenoot heeft afgestemd.

Flitsscheiden kan niet meer

Bij een scheiding met spoed denken sommigen nog aan de term ‘flitsscheiding’. Tot maart 2009 was het mogelijk een huwelijk door middel van een flitsscheiding te beëindigen: het huwelijk werd dan aangepast naar een samenlevingsovereenkomst, die vervolgens makkelijk werd ontbonden.

Dit heeft in diverse gevallen tot problemen geleid: wanneer er bijvoorbeeld geen afspraak is gemaakt over de duur van alimentatie tijdens een flitsscheiding, kan er een levenslange alimentatieplicht gelden. Flitsscheiden is dus al een lange tijd niet meer mogelijk.

Scheiden met spoed

Het is verstandig om de echtscheidingsprocedure serieus te nemen en met aandacht te doorlopen. Uiteraard kan dit wel zo snel mogelijk gebeuren, om de gang naar de rechter te versnellen.

Wanneer u de scheiding spoedig wil laten verlopen, is het belangrijk dat er zo min mogelijk discussiepunten zijn. U moet het eens zijn over alle punten die bij de echtscheiding komen kijken, zoals bijvoorbeeld:

  • de boedelscheiding,
  • het ouderschapsplan,
  • en/of de alimentatieplicht.

Scheidingsmediation

Wanneer u tijdens de scheiding gezamenlijk gebruik maakt van echtscheidingsmediation, kan dit het proces versnellen. U bespreekt dan gezamenlijk, onder begeleiding van een mediator, welke afspraken u maakt.

Lees hier verder: wanneer is scheidingsmediation een goede keus?

Hulp van een echtscheidingsadvocaat

Voor het indienen van een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank heeft u altijd bijstand nodig van een echtscheidingsadvocaat. Een ervaren advocaat van De Scheidingsadvocaat kan u hierbij helpen.

De Scheidingsadvocaat bestaat uit een team van ervaren en betrokken familierechtadvocaten die u goed kunnen ondersteunen bij familierechtprocedures. Ook wanneer u uw scheiding spoedig wilt afhandelen kunt u bij De Scheidingsadvocaat terecht. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie.