echtscheiding-vertellen

Hoe vertel je aan familie en vrienden dat je gaat scheiden? 5 tips

Als u en uw partner besloten hebben om te gaan scheiden, dan komt er een moment dat u dit zult moeten vertellen aan familie en vrienden. Dit kan lastig zijn, omdat u niet weet hoe uw omgeving zal reageren. Daarnaast kampen veel mensen die gaan scheiden met gevoelens van schaamte en schuld. Dit kan het extra moeilijk maken om uw omgeving op de hoogte te brengen.

In deze blog geven wij u tips voor het vertellen aan familie en vrienden dat u gaat scheiden.

1. Zorg dat uw gezin eerst op de hoogte is

Voordat u andere familieleden en vrienden op de hoogte kunt brengen, is het belangrijk dat eerst iedereen binnen het gezin over de scheiding afweet.

Heeft u alleen besloten dat u wilt scheiden? Dan begint de scheidingsmelding bij uw partner. Het vertellen aan uw partner dat u wilt scheiden is een van de moeilijkste momenten in het scheidingsproces en u dient hier daarom een goed moment voor uit te kiezen.

Lees ook: Tips om je partner te vertellen dat je wilt scheiden.

Heeft u kinderen? Vertel het uw kinderen daarna gezamenlijk op een moment dat u beiden uw emoties goed onder controle heeft.

2. Wacht niet te lang

Zodra iedereen binnen het gezin op de hoogte is van de scheiding, is het verstandig om niet te lang te wachten met het nieuws vertellen aan uw familie en vrienden. Hoe langer u hiermee wacht, hoe moeilijker het wordt en u riskeert bovendien dat zij op een andere manier erachter komen.

Plan dus tijdig een afspraak met familieleden en vrienden.

3. Vertel het persoonlijk

Soms lijkt de drempel om te bellen of appen lager dan een face-to-face gesprek. Een scheidingsmelding kunt u echter beter niet via de telefoon doen.

Zorg dus dat u in een persoonlijk gesprek uw familie en vrienden en familie op de hoogte brengt. Laat van tevoren weten dat het om een serieus gesprek gaat, zodat ze hierop voorbereid zijn.

4. Vertel het gezamenlijk

Zodra het moment is aangebroken dat u uw familie en vrienden op de hoogte wilt brengen van de scheiding, is het verstandig om dit samen met uw partner te doen.

Bespreek van tevoren wie wat vertelt en hoe jullie dit willen brengen, zodat hier tijdens de scheidingsmelding geen ruzie over ontstaat.

Als er vragen of opmerkingen zijn, dan kunnen jullie hier beiden een antwoord op geven. Zo is iedereen op de hoogte van beide kanten van het verhaal. Dit is voor iedereen prettig en kan ruzies op een later moment voorkomen.

5. Wees voorbereid op negatieve reacties

Een scheiding heeft niet alleen impact op het leven van u en uw partner. Ook voor (schoon)ouders en vrienden kunnen er dingen in het leven veranderen. Zo kan het zijn dat jullie ouders hun kleinkinderen er minder door gaan zien of dat die ene vriend het gevoel heeft dat hij of zij een kant moet gaan kiezen. Vanzelfsprekend kunnen er emotionele en negatieve reacties op jullie scheidingsmelding ontstaan.

Geef uw vrienden en familie de tijd en ruimte om het nieuws te verwerken en probeer niet boos te worden en begrip te tonen voor hun reactie.

Scheidingsadvocaat met vaste prijzen

Wilt u scheiden en heeft u daarover vragen of wilt u een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsgesprek? Neem dan contact op met een ervaren familirechtadvocaat van De Scheidingsadvocaat!