tips-partner-vertellen-scheiden

Tips om je partner te vertellen dat je wilt scheiden

Het vertellen aan uw partner dat u wilt scheiden is geen gemakkelijke opgave. Een echtscheiding heeft een grote impact op jullie levens en de scheidingsmelding wilt u daarom met respect en op het juiste moment overbrengen.

Vertel het uw partner dan ook echt alleen als u zeker weet dat u wilt scheiden. Indien u nog twijfelt, kunt u beter nog niks zeggen. U kunt dan als alternatief voorstellen om in relatietherapie te gaan.

In deze blog geef ik u tips om uw partner te vertellen dat u wilt scheiden.

Vertel het in een persoonlijk gesprek

Een scheidingsmelding doet u tijdens een persoonlijk gesprek, waarbij u elkaar kunt aankijken. Vertel het dus niet in een brief, e-mail of via een telefoongesprek. Dit zal een gevoel van machteloosheid en boosheid kunnen opwekken bij uw partner, wat de scheidingsprocedure kan vermoeilijken en zelf kan resulteren in een vechtscheiding.

Vertel het dus tijdens een persoonlijk gesprek op een rustig moment en niet tijdens een ruzie.

Voorkom verwijten

Probeer verwijten tijdens het gesprek zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er daarom voor dat de scheidingsmelding vooral vanuit de “ik”-vorm komt. Houd de reden van uw beslissing dus bij uzelf en leg uit waarom u het gevoel heeft dat jullie beter kunnen scheiden.

Vertel eerlijk wat uw afwegingen zijn en wat waarom u vindt dat een echtscheiding de enige oplossing is.

Houd rekening met emotionele reacties

De scheidingsmelding kan als een grote verrassing komen voor uw partner. Het kan daarom zijn dat hij of zij zeer emotioneel reageert. Probeer dan rustig te blijven en ga discussies vooral uit de weg. Probeer zoveel mogelijk te luisteren en uw partner te steunen. Door zelf ook boos te worden, maakt u de situatie mogelijk alleen maar erger.

Geef uw partner ruimte

De scheidingsmelding kan voor uw partner rauw op het dak vallen. Het is daarom belangrijk dat u uw partner na de melding rust en ruimte gunt om het nieuws te verwerken.

Probeer dus tijdens de melding niet meteen al te beginnen over de procedure en hoe u dingen geregeld wilt hebben. Voor het maken van afspraken kunt u beter een ander moment uitkiezen.

Voor het maken van afspraken kunt u een op een later moment een goede mediator of een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat inschakelen. Dit kan helpen om zonder nare ruzies tot goede afspraken te komen.

Lees ook: 5 tips voor een echtscheiding zonder ruzie

Scheidingsadvocaat met vaste prijzen

Wilt u scheiden en heeft u daarover vragen of wilt u een afspraak maken voor een kosteloos kennismakingsgesprek? Neem dan contact op! De ervaren familierechtadvocaten van De Scheidingsadvocaat staan u graag bij. Bovendien zijn onze vaste prijzen direct inzichtelijk in de prijslijst. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent.