Vechtscheiding overlegscheiding

Wat is een vechtscheiding en een overlegscheiding?

Als u gaat scheiden zijn er verschillende manieren waarop u en uw partner tot een beëindiging van het huwelijk kunnen komen.

  • Een vechtscheiding, het woord zegt het al, is een manier die veel schade aanricht. Bij een vechtscheiding komen veel negatieve gevoelens en emoties kijken en het kan soms jaren kan duren voordat er een overeenstemming wordt bereikt. Vooral kinderen kunnen hier flink de dupe van zijn. Gelukkig hoeft het, ondanks conflicten tussen partners, niet altijd zover te komen.
  • De overlegscheiding, oftewel collaborative divorce, biedt de mogelijkheid om op een respectvolle manier uit elkaar te gaan. In deze blog leg ik u meer uit over een vechtscheiding en een overlegscheiding.

 

Wat is een vechtscheiding?

Bij een vechtscheiding nemen u en uw partner beiden een eigen advocaat in de arm en wordt er een gerechtelijke procedure opgestart. U komt dus lijnrecht tegenover elkaar te staan in de rechtszaal. Er wordt vaak ruzie gemaakt over geld, het huis, de kinderen en alimentatie. Zeker bij een huwelijk in ‘gemeenschap van goederen’ kan het ook nog eens moeilijk zijn om het eens te worden over de verdeling van schulden en vermogen.

Vaak worden partners met kinderen het niet eens over de omgangsregeling. Conflicten, hevige spanningen, negatieve emoties en psychische schade (voor uzelf en de kinderen) zijn het gevolg. Door de grote meningsverschillen verlopen vechtscheidingen moeizaam en langzaam. De kosten van een vechtscheiding kunnen daarom enorm oplopen. Een vechtscheiding voorkomen is niet altijd gemakkelijk, maar wel mogelijk. Lees ook 5 tips voor een echtscheiding zonder ruzie.

Wat is een overlegscheiding?

Bij een overlegscheiding, of collaborative divorce, hebben u en uw partner een eigen advocaat, maar er wordt geen gerechtelijke procedure opgestart. Uw advocaat behartigt uw belangen, maar zorgt er samen met de andere advocaat voor dat het proces open en eerlijk verloopt. Bij een collaborative divorce draait het om goede communicatie en overleg. Nadat er overeenstemming is bereikt wordt er een convenant opgesteld.

Een overlegscheiding is een goede optie indien u en uw partner er samen nog niet uitkomen of indien er sprake is van onevenwichtigheid (in kennis of emoties), maar jullie wel met respect uit elkaar willen gaan. Er wordt vaak een coach aangesteld die bij alle gesprekken aanwezig is en eventueel een (kinder)psycholoog en financieel expert. Bij een overlegscheiding is er dus (emotionele) steun van meerdere deskundigen. Er wordt gewerkt aan een oplossing die recht doet aan de belangen van beide partijen.

Een overlegscheiding is een stuk goedkoper dan een vechtscheiding aangezien er geen juridische procedure is. Bovendien is het slagingspercentage van een overlegscheiding hoger dan van mediation, waarbij één bemiddelaar de belangen van beide partners behartigt.

Scheidingsadvocaat Utrecht

Gaat u binnenkort scheiden en bent u op zoek naar een ervaren scheidingsadvocaat? De scheidingsadvocaat biedt u goede en ervaren specialisten voor ondersteuning bij familierechtprocedures. Openheid en eerlijkheid staat bij ons centraal. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.