Echtscheiding buitenland

Hoe werkt een echtscheiding als je in het buitenland woont?

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière in het buitenland. Het aantal Nederlanders in het buitenland is de afgelopen jaren daarom fors gestegen. Daarnaast eindigt maar liefst een derde van de huwelijken in een echtscheiding. Scheiden van een partner in het buitenland komt dus vaak voor.

Als u met een Nederlandse nationaliteit in het buitenland woont en u wilt scheiden van uw partner, vraagt u zich wellicht af hoe dit in zijn werk gaat. Ik leg het u graag uit in deze blog.

Heeft u vragen over scheiden in het buitenland? Neem contact op met De Scheidingsadvocaat. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Scheiden als u beiden de Nederlandse nationaliteit hebt

Als u of uw partner in het buitenland woont en jullie hebben beiden de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u in principe zonder problemen een scheidingsprocedure starten in Nederland. Zelfs als jullie beiden in het buitenland wonen, kan de scheiding gewoon op afstand in Nederland voltooid worden.

Om een echtscheidingsverzoek op afstand in Nederland in te dienen, heeft u een verklaring nodig van de Nederlandse Ambassade of het Nederlandse Consulaat van het land van verblijf of van een notaris. Hierin dient de identiteit en de Nederlandse nationaliteit van u en uw partner te zijn bevestigd.

Scheiden in het land van verblijf

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de echtscheiding in het land van verblijf aan te vragen. Of een in Nederland gesloten huwelijk in het land van verblijf kan worden ontbonden, hangt echter af van de regels van dat land. Bovendien geldt bij een echtscheiding in het buitenland, dat het recht van dat land van toepassing is op de echtscheiding zelf. Houd er rekening mee dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld uw recht op alimentatie.

Als u een echtscheiding in het buitenland overweegt, kunt u het beste contact opnemen met een advocaat in het land van verblijf om de gevolgen te bespreken. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website Nederland Wereldwijd.

Scheiden van een buitenlandse partner

Als slechts een van beiden de Nederlandse nationaliteit heeft, is scheiden in Nederland nog steeds mogelijk, maar gelden er wel aanvullende voorwaarden. Zo dient bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding een van beide partners op het moment van aanvraag in Nederland te wonen.

  • Als er sprake is van een eenzijdige scheiding en degene met de Nederlandse nationaliteit dient het verzoek in, dan dient deze verzoeker voorafgaand aan het verzoek tenminste 6 maanden in Nederland te hebben gewoond.
  • Als de partner zonder Nederlandse nationaliteit de verzoeker is, dan geldt een termijn van 12 maanden. 

Ontbinding van een buitenlands huwelijk in Nederland

Bent u in het buitenland getrouwd? En wilt u dit buitenlands huwelijk graag ontbinden in Nederland? Lees dan mijn blog: Ontbinding van een buitenlands huwelijk in Nederland.

Echtscheidingsadvocaat met vaste prijzen

Bent u op zoek naar een ervaren echtscheidingsadvocaat in Nederland om uw huwelijk te ontbinden? Wij helpen u graag.

Wij ondersteunen u gedurende de gehele scheidingsprocedure en zullen u gedurende het hele proces zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat er gebeurt. Ook indien u in het buitenland verblijft.

De Scheidingsadvocaat biedt u de juiste hulp met een ervaren familierechtadvocaat, die u kan bijstaan in het voltrekken van uw scheiding. Neem contact met ons op via ons  contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95 .