Scheidingsmediator

Mediation na de scheiding: wanneer interessant?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor alle partijen. Na een scheiding verandert er vaak veel voor u, uw (ex-)partner en eventueel voor uw kinderen. Het is daarom heel belangrijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld een financiële regeling en andere praktische zaken.

Is het mogelijk voor u om in goed overleg deze afspraken te maken? Dan heeft u de vrijheid zelf een regeling te treffen, of uw afspraken te maken. Als u zeker wil weten dat dit goed gebeurt, kunt u dit het beste doen met behulp van een mediator.

Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Wat doet een mediator bij scheiding?

Er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een mediator bij een echtscheidingsprocedure. Dit is een goede keus als u denkt nog goede afspraken te kunnen maken met uw (ex-)partner.

Het doel van een mediator is om ervoor zorgen dat jullie beiden goed uit elkaar gaan, zonder conflicten. Ook als er kinderen bij betrokken zijn is mediation vaak een fijne oplossing.

Als het niet lukt om er met elkaar uit te komen, kunt u er alsnog voor kiezen om een advocaat in de arm te nemen. Waar een mediator uw beiden belangen behartigt, doet een advocaat dit niet. U heeft dan beiden een eigen advocaat die u vertegenwoordigt.

Voordelen mediation

Een scheidingsmediator werkt alleen; dit is goedkoper dan wanneer u beiden een eigen advocaat in de arm moet nemen. Daarnaast biedt mediation nog tal van andere voordelen ten opzichte van begeleiding door een advocaat. Zeker wanneer u kiest voor een advocaat-mediator: die kan met mediation uw afspraken vastleggen, en dit als advocaat bij de rechtbank indienen.

  • In goed overleg uit elkaar. Hierdoor kunnen jullie ook na de scheiding nog samen door een deur. Vooral als jullie samen kinderen hebben is dit een groot voordeel.
  • Minder stress. Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis die veel stress kan opleveren. De mediator besteedt ook aandacht aan de emotionele aspecten van jullie scheiding, wat zorgt voor meer rust en minder stress.
  • Snellere scheiding. Een scheiding via mediation verloopt soepeler en sneller dan wanneer er een juridische procedure moet worden opgestart. U maakt zelf afspraken en hoeft niet (via verschillende advocaten) met elkaar in conclaaf.

Mediation na de scheiding

De afspraken die u met uw (ex-)partner maakt na uw scheiding zijn voor dat moment definitief. Toch kunnen er veel veranderingen plaatsvinden in de jaren na uw scheiding, bijvoorbeeld doordat de kinderen ouder worden en eigen wensen hebben, of doordat u of uw (ex-)partner een nieuwe partner krijgt.

Zo zijn er nog veel andere redenen om te kiezen voor mediation na uw echtscheiding. Mogelijke situaties:

  • Verandering in alimentatie. Er wijzigt iets in uw financiële situatie of in die van uw (ex-)partner. Dit heeft gevolgen voor het bepalen van de alimentatie. Een mediator kan in deze situatie bemiddelen, of helpen met een eerlijke berekening.
  • Wensen van de kinderen. Het is verplicht om tijdens een echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Na uw scheiding kan ook de situatie van uw kind(eren) wijzigen, waardoor het ouderschapsplan ook gewijzigd moet worden. Ook bij zulke wijzigingen kan hulp van een mediator bijdragen aan snelle besluitvorming.
  • Afspraken wijzigen. Het kan voorkomen dat u niet meer in de gelegenheid bent om bepaalde afspraken na te komen. Het is dan belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te gaan, om escalatie te voorkomen. Een mediator helpt met het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen.

Scheidingsadvocaat met vaste prijzen

Heeft u behoefte aan een scheidingsmediator na uw echtscheiding? Verschillende aangesloten advocaten van De Scheidingsadvocaat zijn ook actief als scheidingsmediator. Daarnaast is een advocaat bij een echtscheiding verplicht. Een advocaat-mediator is dus een handige combinatie: zo heeft u één persoon die het traject met u af kan ronden.

De Scheidingsadvocaat kan u bijstaan tijdens alle stappen in het scheidingsproces. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.