Het is 2018! Wat betekent dat voor het familierecht?

Een nieuw jaar, een nieuwe koers. Ook in het familierecht. In dit nieuwsbericht vat ik de grootste veranderingen in 2018 voor u samen.

 

Indexering alimentatie

Ieder jaar wordt alimentatie geïndexeerd. Dit betekent dat de alimentatie stijgt. Dit geldt voor zowel kinder- als partneralimentatie. De alimentatie stijgt mee met de gemiddelde loonstijging. Het percentage waarmee de alimentatie stijgt wordt door de minister van justitie bepaald. Dit jaar stijgt de alimentatie met 1, 5%. De indexatie geldt in principe voor iedereen. Alleen wanneer de rechter iets anders heeft bepaald of u andere afspraken heeft gemaakt, hoeft de alimentatie niet worden geïndexeerd.

Bereken hier de geïndexeerde alimentatie.

 

Nieuw huwelijksvermogensrecht!

De grootste verandering dit jaar is het huwelijksvermogensrecht. Vroeger was het zo dat wanneer u trouwde, al uw schulden en bezittingen van u gezamenlijk werden. Vanaf 1 januari 2018 is dat niet meer zo: alles wat van u voor het huwelijk was, blijft van u alleen. Daarnaast vallen ook schenkingen en erfenissen niet meer automatisch in een gemeenschap. Dit is wat veel mensen probeerden te bereiken met huwelijkse voorwaarden. Zijn huwelijkse voorwaarden straks verleden tijd? Nee, met name voor ondernemers en mensen die voor ongelijke delen eigenaar zijn van bijvoorbeeld een woning kunnen huwelijkse voorwaarden gewenst zijn. En ook in het kader van estate planning kunnen huwelijkse voorwaarden gewenst zijn.

Bij het nieuwe huwelijksvermogensregime is het belangrijk dat u goed administreert. U moet dus goed bijhouden en vastleggen wat voor het huwelijk al van u was, wat u tijdens het huwelijk erft of geschonken krijgt en waar u uw privégeld aan uitgeeft. Houdt u dit niet goed bij, dan zal uw privévermogen op grond van de wet aan het einde van het huwelijk toch moeten worden verdeeld.

In mijn nieuwsbericht van 1 oktober leest u meer over het nieuwe huwelijksvermogensrecht.

 

Veranderingen in de jeugdzorg

In 2015 is de Jeugdwet ingevoerd. Vanaf dat moment zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Met de Jeugdwet werd de jeugdzorg grondig gereorganiseerd. Bijvoorbeeld door de komst van wijkteams. Deze wijkteams zouden zorgvragen dichtbij huis moeten bedienen, waardoor dure, gespecialiseerde, hulp onnodig zou zijn. Per 1 januari 2018 is de bekostigingswijze voor de jeugdzorg veranderd. Deze veranderende manier van bekostigen, tezamen met verdere bezuinigingen op jeugdhulp, zal invloed hebben op de manier waarop de problematiek van een kind en/of gezin (bijvoorbeeld als gevolg van vechtscheidingen) wordt aangepakt.