Scheidingsmediator

Wie kan mij helpen bij een scheiding?

U heeft de moeilijke beslissing genomen om te gaan scheiden van uw (ex-)partner. Zo’n beslissing heeft ingrijpende gevolgen voor u en uw omgeving.

Hulp bij scheiding

Een echtscheiding is een emotioneel proces waarbij veel komt kijken. U bent wellicht boos of verdrietig en maakt zich zorgen over de toekomst. Zeker wanneer u kinderen, huisdieren of een koopwoning heeft.

U moet zich bezig gaan houden met zaken waar u nooit eerder bij stil heeft gestaan of waarvan u niet wist dat ze bestonden. Gelukkig is er op verschillende vlakken hulp voor u.

We vertellen u in dit blog meer over welke hulp u in kunt schakelen voor u en uw kinderen.

Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

Professionele hulp

Voor emotionele steun tijdens een scheiding kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Samen met uw huisarts kunt u kijken welke mentale hulp u nodig heeft. Het is belangrijk dat u hier stil bij staat, want een echtscheiding is nou eenmaal een emotioneel proces.

Daarnaast kan het ook fijn zijn om professionele hulp in te schakelen voor uw kinderen. U heeft wellicht schuldgevoelens naar hen toe of u wilt de relatie tussen hen en uw (ex-) partner niet beïnvloeden. Een professional kan u hierbij ondersteunen.

Afhankelijk van de relatie die u met uw (ex-)partner heeft kunt u kiezen of u wilt scheiden met behulp van een mediator of van een echtscheidingsadvocaat.

Mediator

Als u kiest voor een scheiding met mediation, dan worden u en uw (ex-)partner ondersteunt door een mediator. Dit is vaak alleen mogelijk als u nog in staat bent om afspraken te maken met uw (ex-)partner.

Een mediator begeleidt dan de echtscheidingsprocedure met bijbehorende gesprekken en zorgt ervoor dat er een echtscheidingsconvenant opgesteld wordt. Hierin worden de gezamenlijke afspraken vastgelegd.

In tegenstelling tot een echtscheiding advocaat kan een mediator niet procederen. Het verzoek tot echtscheiding en het echtscheidingsconvenant moeten altijd door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank. Het is dus verplicht een advocaat in de arm te nemen als u gaat scheiden.

Verschillende aangesloten advocaten van De Scheidingsadvocaat zijn ook actief als scheidingsmediator. Een scheidingsmediator kan dus als mediator dienen voor het contact tussen u en uw (ex-)partner, maar mag ook procederen. Zo kan u worden bijgestaan in het complete proces.