Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?

Er komt veel kijken bij een scheiding. Als u ervoor kiest om te gaan scheiden, kan dat doorgaans veel spanningen met zich meebrengen. U zult regelingen moeten treffen over bezittingen, financiën en eventueel kinderen en/of huisdieren.

Er moet dus veel geregeld worden voor een echtscheiding. Daarom is het belangrijk om alle zaken op een rijtje te zetten en een stappenplan te maken. Op deze manier weet u zeker dat u geen zaken vergeet.

Heeft u vragen voor een van onze familierechtadvocaten? Neem contact op. Dat kan via ons contactformulier of door direct te bellen naar 030 743 74 95.

De echtscheidingsprocedure

Heeft u besloten te gaan scheiden? Dan is het verstandig om een aantal dingen in gang te zetten. Om de procedure voor u inzichtelijk te maken, zetten we een aantal belangrijke stappen op een rij:

Stap 1: Het inschakelen van een mediator of een advocaat

In een ideale situatie stemt u zelf af welke afspraken u maakt. In de praktijk blijkt dit dikwijls onmogelijk, en kiest u voor het inschakelen van een mediator of advocaat.

U kunt zelf bepalen wat beter bij uw situatie past: een mediator of een advocaat. Als u denkt nog goed afspraken te kunnen maken met uw (ex-)partner, dan is een mediator een oplossing voor u. De mediator begeleidt dan de gesprekken over de woning, de financiën, de inboedel en wat er verder nog bij komt kijken.

Denkt u dat u geen goede afspraken meer kunt maken, dan kunt u kiezen voor een advocaat. U kunt samen een advocaat inschakelen, maar vaker hebben scheidende partners als vertegenwoordiging beiden een eigen advocaat. Ook bestaan er tussenoplossingen, als het inzetten van een advocaat-mediator.

Scheiden met twee advocaten is vaak een kostbare zaak: de kans op een procedure neemt veel tijd in beslag. Wilt u hier meer over weten? Bekijk eens de vaste tarieven van De Scheidingsadvocaat.

Stap 2: Afspraken vastleggen

Ongeacht of u kiest voor een mediator of een advocaat, de volgende stap is het vastleggen van de afspraken in een echtscheidingsconvenant. Dit zijn afspraken over de zaken waar u al eerder over hebt gesproken met een mediator of een advocaat, bijvoorbeeld de woning, financiën en inboedel, maar ook alimentatie en omgangsregeling voor de kinderen.

Als u en uw (ex-)partner ook kinderen hebben, dan moet hier een apart plan voor gemaakt worden: het ouderschapsplan. Hierin wordt vastgelegd wie de kinderen wanneer en hoe vaak ziet, en hoeveel kinderalimentatie betaald moet worden. Het ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van een echtscheidingsconvenant.

Stap 3: Scheiding aanvragen bij de rechtbank

Vervolgens moet u een scheidingsverzoek indienen bij de rechtbank. De rechter beoordeelt dan het echtscheidingsconvenant en eventueel ook het ouderschapsplan.

Stap 4: Beschikking

De beslissing van de rechter wordt vastgelegd in de uitspraak, ook wel beschikking genoemd. De beschikking moet dan door een advocaat geregistreerd laten worden door een ambtenaar van de huwelijksgemeente, maximaal 6 maanden na de uitspraak. Uw echtscheidingsprocedure is dan afgerond.

Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?

Het afwikkelen van een scheiding neemt altijd een langere periode in beslag. De duur van uw echtscheidingsprocedure is wel afhankelijk van de begeleiding waarvoor u heeft gekozen, en de mate van overeenstemming die u met uw ex-partner zelf kunt bereiken.

Een mediationtraject duurt doorgaans 4 maanden, terwijl een scheiden met een advocaat vanaf 10 weken tot zelfs jaren kan duren. Veel is afhankelijk van de onderhandeling tussen u en uw (ex-)partner en hoe snel jullie het eens zijn over de afspraken die gemaakt moeten worden.

Het is begrijpelijk dat u wilt dat de echtscheidingsprocedure zo snel mogelijk afgerond wordt. Lees hier 3 tips die u daarbij helpen.

Scheidingsadvocaat met vaste prijzen

Gaat u scheiden en twijfelt u tussen een mediator of een advocaat? Verschillende aangesloten advocaten van De Scheidingsadvocaat zijn ook actief als scheidingsmediator. Daarnaast is een advocaat bij een echtscheiding verplicht. Het inschakelen van een advocaat-mediator heeft dus verschillende voordelen!

De Scheidingsadvocaat kan u bijstaan tijdens alle stappen in het scheidingsproces. Wij hanteren vaste prijzen en bieden u graag duidelijkheid in dit traject. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.