hoe-pak-je-een-echtscheiding-aan

Hoe pak je een echtscheiding aan?

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis met soms grote gevolgen. Er moeten veel praktische zaken geregeld worden en belangrijke beslissingen genomen worden.

In deze blog leest u hoe u stap voor stap een echtscheiding aan kunt pakken.

1. Scheidingsmelding

Een echtscheiding begint met een scheidingsmelding. Als er sprake is van een eenzijdige echtscheiding, dan begint de scheidingsmelding bij uw partner. Dit is een moeilijk moment in het scheidingsproces en u dient hier daarom een goed moment voor uit te kiezen.

Lees ook: Tips om je partner te vertellen dat je wilt scheiden.

Hebben jullie samen kinderen? Dan is het belangrijk dat jullie de kinderen hierna samen op de hoogte brengen. Kijk voor tips op bijvoorbeeld de website van Villa Pinedo (www.villapinedo.nl) of Succesvol Scheiden Nederland (www.sucesvolscheidennederland.nl).

Als iedereen binnen het gezin (inclusief de kinderen) op de hoogte is van jullie besluit om te scheiden, dan is de volgende stap het vertellen over jullie besluit aan overige familie en vrienden. Ook dit is een lastig moment, omdat u niet weet hoe uw familie en vrienden zullen reageren.

Hoe u dit het beste kunt aanpakken leest u in mijn blog: Hoe vertel je aan familie en vrienden dat je gaat scheiden? 5 tips.

2. Maak afspraken

Een echtscheiding houdt in dat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, bijvoorbeeld over de verdeling van de inboedel.

Al jullie in volledige gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn alle bezittingen van jullie samen en hebben jullie dus allebei recht op de helft van de inboedel. Het verdelen van spullen kan dan een behoorlijke uitdaging zijn.

Behalve het verdelen van de inboedel zijn er nog meer belangrijke zaken waarover jullie beslissingen moeten nemen. Als jullie minderjarige kinderen hebben, zullen jullie ook moeten gaan nadenken over de verdeling van zorg en opvoeding. De afspraken die hierover worden gemaakt moeten verplicht worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Probeer samen tot afspraken te komen. Lukt dit niet? Dan kan het inschakelen van begeleiding, zoals een mediator of gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat, uitkomst bieden.

3. Zoek een advocaat

Voor elke echtscheiding heeft u een advocaat nodig.

Als u gezamenlijk afspraken heeft kunnen maken, dan kunt u samen naar één advocaat die het echtscheidingsverzoek, eventueel samen met een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan, namens jullie bij de rechtbank indient. Dit heet een ‘gezamenlijk echtscheidingsverzoek’.

Komt u er samen niet uit en is mediation voor jullie ook geen optie? Dan dient u allebei een eigen advocaat in de arm te nemen die de onderhandelingen voor u uitvoert.

Het komt ook geregeld voor dat slechts een van de partners wil scheiden. In dat geval dient degene die wil scheiden een advocaat in te schakelen die namens hem of haar alleen een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient. Dit wordt een “eenzijdig echtscheidingsverzoek” genoemd. Een eenzijdige scheidingsprocedure kan lang duren en in bijna alle gevallen is een zitting bij de rechtbank nodig.

4. Naar de rechter

De (gezamenlijke) advocaat dient het verzoek tot echtscheiding namens u in bij de rechter.

De rechter buigt zich over de vraag of er sprake is van een ‘duurzaam ontwricht huwelijk’. In bijna alle gevallen oordeelt de rechter dat er sprake is van een duurzaam ontwricht huwelijk, ook wanneer een van de partners niet wil scheiden.

De rechter doet de uiteindelijke uitspraak over de echtscheiding. Soms gaat hier een hoorzitting aan vooraf, meestal is dat niet het geval.

Na de uitspraak krijgt u een echtscheidingsbeschikking met het besluit toegestuurd. Deze beschikking moet ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand. Vanaf dan is de echtscheiding pas officieel.

Echtscheidingsadvocaat met vaste prijzen

Gaat u binnenkort scheiden? Dan is het verstandig om tijdig een ervaren echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Deze staat u bij tijdens alle stappen in het scheidingsproces.

De ervaren advocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie. Wij zijn uw betrouwbare echtscheidingsadvocaten in Utrecht.