omgangsregeling-hond

Omgangsregeling voor de hond: bestaat dit?

Honden maken steeds vaker onderdeel uit van het gezin. Het is daarom niet verrassend dat mensen met een hond die een relatie beëindigen zich vaak afvragen of er ook een omgangsregeling bestaat voor de hond. Hoewel een hond kan voelen als een familielid, wordt dit volgens de wet niet zo gezien. Er bestaat dus ook geen omgangsregeling voor uw hond. U leest er meer over in dit blog.

Afspraken over de hond

Als u een relatie beëindigt of gaat scheiden van uw partner en u heeft samen minderjarige kinderen, dan krijgt u te maken met een wettelijke omgangsregeling voor de kinderen. Iedere biologische ouder heeft recht op omgang met zijn of haar kind, ook als het kind niet erkend is.

Voor honden bestaat er geen wettelijke omgangsregeling, maar u bent uiteraard wel vrij om samen afspraken te maken over de verzorging en verdeling van kosten. Bij een scheiding kunt u deze afspraken zelfs vastleggen in een echtscheidingsconvenant om deze daarna door de rechter te laten bekrachtigen.

Van wie is de hond?

Soms lukt het niet om tot gezamenlijke afspraken te komen. In het geval van een scheiding kunt u dan kijken naar welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is om zo te bepalen wie de officiële eigenaar van de hond is. Een hond is volgens de wet een roerende zaak (object) en dus onderdeel van de inboedel.

Om de eigenaar van de hond te bepalen, wordt er naar de volgende zaken gekeken:

  • Wie heeft de hond gekocht?
  • Wie betaalt de verzorging van de hond?
  • Wie verzorgt de hond?
  • Wie staat op het koopcontract of stamboom van de hond?

Bij het bepalen van de eigenaar wordt er veel gekeken naar de individuele situatie. Het komt namelijk vaak voor u en uw (ex-)partner de hond hebben aangeschaft en hebben bijgedragen aan de kosten en de verzorging van de hond. De rechter bepaalt in veel van dit soort gevallen dat u beiden mede-eigenaar bent.

Wat betekent dit voor de eigenaar van de hond?

Sinds 1 januari 2018 trouwt iedereen automatisch in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt.

  • Indien jullie in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd en u was de officiële eigenaar van de hond voordat het huwelijk tot stand kwam, dan blijft u na een echtscheiding de officiële eigenaar.
  • Indien jullie de hond hebben geadopteerd tijdens het huwelijk of getrouwd zijn in algehele gemeenschap van goederen, dienen jullie zelf te beslissen wie de hond gaat verzorgen.

Zoals eerder aangegeven bestaat er geen omgangsregeling voor de hond. Als alleen u de eigenaar bent, dan mag u zelf bepalen wat er met de hond gebeurt. Dit geldt ook als er meerdere eigenaren van de hond zijn.

Echtscheidingsadvocaat met vaste prijzen

Gaat u binnenkort scheiden? Dan is het verstandig om tijdig een ervaren echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Deze staat u bij gedurende het gehele scheidingsproces, waaronder juridische kwesties met betrekking tot de verdeling van goederen. De familierechtadvocaten van De Scheidingsadvocaat helpen u graag. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of meer informatie.